عناوین روزنامه‌های یازدهم اردیبهشت‌ماه خراسان رضوی

چاپارطوس /خراسان رضوی روزنامه‌های خراسان رضوی امروز شنبه، یازدهم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ مطالب متنوعی منتشر کردند که عنوان‌های برجسته آنها مرور می‌شود.

روزنامه خراسان:

این روزنامه در تیتر نخست عنوان "زیر و روی فاجعه آبی در کشور" را منتشر کرد و در زیر آن نوشت: مقاله اخیر نشریه «نیچر» نگرانی ها درباره وضعیت آبی کشور را تشدید کرد.

عکس نخست روزنامه خراسان، با عنوان "صادق خرازی: برگردم به روحانی رای نمی دهم" تصویری از این شخصیت سیاسی است.

ویژه‌نامه خراسان رضوی:

این ویژه‌نامه در تیتر نخست نوشت: پروژه پایاب سد دوستی گرفتار اعتبارات قطره چکانی

عکس نخست ویژه‌نامه خراسان رضوی، با عنوان "خَلِّصْنا مِنَ النّارِ یا رَبِّ" تصویری از مراسم شبهای قدر است.

روزنامه قدس:

این روزنامه در تیتر نخست نوشت: اجاره‌های نجومی و قوانین رنگ باخته

عکس نخست روزنامه قدس با عنوان"سفره مهربانی هنوز پهن است"، تصویری از توزیع روزانه ۳۰ هزار پرس غذا در حاشیه شهر مشهد است.

ویژه‌نامه قدس:

این ویژه‌نامه در تیتر نخست نوشت: کشف ۶۶ دستگاه ماینر از دو واحد صنعتی

عکس صفحه نخست ویژه‌نامه قدس، با عنوان "اجاره های نجومی و قوانین رنگ باخته" تصویری مرتبط در این زمینه است.

روزنامه شهرآرا:

این روزنامه در تیتر نخست عنوان" کرونا؛ ایران نزولی، مشهد صعودی" را منتشر کرد.

عکس نخست روزنامه شهرآرا، با عنوان "حبیب خدا، محبوب مردم" تصویری مرتبط در زمینه کاسبان خیر است.

 
 

درمانی برای خشکی دهان

چاپارطوس/خراسان رضوی گرچه ممکن است برخی افراد به ندرت خشکی دهان را تجربه کنند، اما در برخی دیگر به بیماری مزمن ناتوان‌کننده تبدیل می‌شود. نگران نباشید کشف تصادفی اخیر، امید جدیدی برای درمان چنین افرادی را فراهم کرده است.

به نقل از نیوز، خشکی مزمن دهان علاوه بر این‌که به‌طورکلی ناخوشایند است، می‌تواند بر سلامت عمومی، سلامت دندان و لثه، توانایی چشایی، جویدن و بلعیدن غذا نیز تاثیر منفی داشته باشد. خشکی دهان ممکن است به دلیل شرایط مختلف پزشکی، رژیم‌های درمانی و داروها ایجاد شود و یا ممکن است به سادگی به عنوان بخشی از روند پیری رخ دهد.

اخیرا در عفونت‌های باکتریایی ریه، التهاب مشکل‌ساز شده است، به همین دلیل دانشمندان دانشگاه آلابامای جنوبی در حال بررسی روش‌هایی برای مقابله با این مشکل بودند. آنان به‌طور خاص از دارویی به نام روفلومیلاست برای مهار فعالیت آنزیم‌های فسفودی استراز -۴ (PDE۴) التهاب‌آور در ریه‌های آلوده موش‌ها استفاده می‌کردند.

طی تحقیقات بر روی این دارو که به رهبری دکتر ابیگیل بوید انجام می‌شود، محققان دریافتند، داروی مذکور باعث افزایش بزاق در حیوانات شده است. تجزیه‌وتحلیل بیشتر نشان داد که علت این عملکرد مهار PDE۴ در غدد بزاقی و سیستم عصبی خودمختار است که دسته دوم فرآیندهای غیرارادی بدن را تنظیم می‌کند.

نتایج آزمایش‌های بیشتر نشان داد که مهار PDE۴ باعث افزایش بزاق در موش‌های مبتلا به فیبروز کیستیک می‌شود، بیماری که در آن التهاب نه تنها بر توانایی تنفس بیماران تاثیر می‌گذارد  بلکه به‌طور مکرر دهان آنها را خشک می‌کند.

این گروه امیدوار است که آزمایش‌های این دارو را روی انسان انجام دهد.

بوید می‌گوید: «بزاق برای سلامت دهان و دندان و سلامتی آن ضروری است و روش‌های جدیدی برای درمان خشکی دهان مورد نیاز است زیرا در حال حاضر گزینه‌های درمانی محدود هستند.»

این تحقیق در بخشی از اجلاس سالانه آنلاین انجمن داروسازی و تجربی آمریکا ارائه شد.

خطر در کمین شماست، از افراد سیگاری دوری کنید

چاپارطوس /خراسان رضوی نتایج تحقیق جدید نشان می‌دهد، فردی غیرسیگاری که با شخصی سیگاری زندگی می‌کند، ۵۱ درصد بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان قرار دارد.

به نقل از نیوز، مدت زمان زیادی است که محققان دریافتند، سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، لب، ریه، لوزالمعده، معده و سایر اندام‌ها را افزایش می‌دهد اما یافته‌های جدید کالج کینگ لندن نشان می‌دهد، دود سیگار فردسیگاری، خطر ابتلا به سرطان دهان را در افراد نزدیک وی افزایش می‌دهد.

نتایج تحقیقات پیشین نشان داد که دود دست دوم می‌تواند باعث سرطان ریه شود اما این مطالعه اولین مطالعه در نوع خود است که این مورد را با سرطان دهان مرتبط می‌کند.

لازم به ذکر است، سالانه تقریبا نیم میلیون ابتلا به سرطان دهان ثبت می‌شود که از این میزان ۸۳۰۰ نفر انگلیسی هستند.

از هر پنج مرگ‌ومیر ناشی از سرطان، یک مرگ با دود توتون و تنباکو سرشار از مواد سرطان‌زا مرتبط است. تصور می‌شود از هر سه بزرگسال یک نفر و ۴۰ درصد کودکان نیز  از «سیگار کشیدن غیرارادی» ناشی از قرار گرفتن در کنار شخص سیگاری رنج می‌برند.

داده‌های بیش از ۶۹۰۰ نفر از سراسر جهان نشان داد، افرادی که در معرض دود سیگار هستند، به میزان ۵۱ درصد بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان قرار دارند و قرار گرفتن مداوم در معرض دود سیگار خطر ابتلا فرد را حتی بیشتر از این میزان افزایش می‌دهد.

در فردی که ۱۰ تا ۱۵ سال در خانه‌ای با یک سیگاری زندگی می‌کند بیش از دو برابر سایرین احتمال خطر ابتلا به سرطان دهان وجود دارد.

محققان می‌گویند: تجزیه‌وتحلیل آنها از پنج مطالعه، ارتباط علّی بین قرار گرفتن در معرض دود سیگار و سرطان دهان را پشتیبانی می‌کند.

پروفسور سامان وارناکولاسوریا، محقق دیگر این تحقیق افزود: «شناسایی تاثیرات مضر قرار گرفتن در معرض دود دست دوم، راهنمای متخصصان بهداشت عمومی، محققان و سیاست‌گذاران هنگام توسعه و ارائه برنامه‌های موثر برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض دود سیگار خواهد بود.»

نتایج این تحقیق در نشریه Tobacco Control  منتشرشده است

باید پیشگیری را جایگزین وحشت از ویروس هندی کرد

عاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ویروس جهش یافته هندی خواه ناخواه به کشور وارد می‌شود و مردم باید به جای وحشت و نگرانی، مقابله و اصول پیشگیری را جدی‌تر بگیرند.

دکتر مهدی قلیان اول روز سه شنبه در گفت وگو افزود: خطر سرایت ویروس هندی کرونا از همه انواع جهش یافته قبلی بیشتر است و مقابله با این بیماری نیازمند عزمی همگانی است.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون موردی از ویروس هندی در خراسان رضوی مشاهده نشده است اما با وجود همه تدابیر اتخاذ شده،  احتمال ورود این ویروس به استان و کشور از طریق مبادی ورودی اجتناب ناپذیر است.
وی افزود: اصول پیشگیری در انواع  ویروس جهش یافته مانند کرونای انگلیسی و آفریقایی یکی است، بنابراین مردم باید در مقابله با این بیماری رعایت پروتکل های بهداشتی و ممنوعیت‌های کرونایی و قرنطینه را بیشتر از گذشته رعایت کنند.
وی ادامه داد: ابتلا به کرونا در خراسان رضوی همچنان روند افزایشی دارد و این استان از نظر تعداد مبتلایان هنوز در موج چهارم به اوج قله نرسیده است و در دامنه به سر می برد.
وی بیان کرد: در حال حاضر تعداد بستری شدگان کرونا در استان خراسان رضوی از مرز هزار و ۵۰۰ نفر گذشته است.
دکتر قلیان افزود: در بخش سرپایی روزانه چهار هزار و ۵۰۰ آزمایش کرونا شامل پی. سی. آر و رپید تست یا تشخیص سریع کرونا از موارد مشکوک انجام می سود که نتیجه بیش از ۳۰ درصد آنها مثبت است.
به گفته وی، همچنین نتیجه آزمایش پی. سی. آر ۶۰ درصد از بستری شدگان کرونا در خراسان رضوی مثبت است.

۸۰ درصد از جمعیت ۶ میلیون و ۸۷۰ هزار نفری خراسان رضوی زیر پوشش خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند و بقیه این جمعیت توسط دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد و تربت حیدریه و دانشکده های علوم پزشکی تربت جام و نیشابور خدمات رسانی می شوند.

بنا به اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با مرگ ۴۹۶ نفر از هموطنان مبتلا به کووید-۱۹ در شبانه روز گذشته، امروز بالاترین میزان تلفات روزانه کرونا در ایران از زمان آغاز این همه گیری در اواخر بهمن ماه ۹۸ به ثبت رسید و شمار مجموع جانباختگان کرونا نیز از مرز ۷۰ هزار نفر گذشت.

با توجه به آمار جدید قربانیان کرونا در ایران که رکورد جدیدی است، ایران اکنون از نظر تعداد فوتی های کرونا بعد از هند (حدود ۲۸۰۰ نفر) و برزیل (حدود ۱۳۰۰ مرگ)، سومین کشور دنیا از نظر تعداد تلفات روزانه این ویروس کشنده است.

مسجد «جامع المتوکل»؛ یکی از عظیم‌ترین مساجد جهان اسلام

چاپارطوس/خراسان رضوی معماری مساجد در طول تاریخ همواره از دلایل شکوه و عظمت آن به حساب می‌آید. سبک و شیوه ساخت مساجد مختلف در سراسر جهان موجب شده علاوه بر کارکرد اصلی خود، به جاذبه‌هایی خیره‌کننده‌ای از تاریخ و فرهنگ ملل تبدیل شوند. قاره آسیا دارای بیشترین مساجد در دنیا بوده و این مساجد از لحاظ معماری بسیار متنوع هستند.

کشور عراق از دسته کشورهایی است که از آن به عنوان مهد تمدن یاد می‌شود و علاوه بر جاذبه‌های مذهبی کشوری است مملوء از زیبایی‌های طبیعی و تاریخی؛ شهر سامرا در عراق هر ساله به واسطه حضور حرم مطهر عسکریین مورد توجه بسیاری قرار دارد و به دلیل جاذبه‌هایی که به آن‌ها اشاره رشد یکی از مقاصد مورد توجه تاریخ دوستان است.

بنابراین به دلیل سابقه تاریخی شهر سامرا در عراق مسجد سامرا که به نام‌های «جامع المتوکل» یا «مسجد ملویه» شهرت دارد یکی از جاذبه‌های معروف عراق محسوب شده که در نزدیکی رود دجله قرار دارد. این مسجد چیزی حدود ۲۰ کیلومتر با شهر بغداد که پایتخت کشور عراق است فاصله دارد و معماری متفاوتش چشم‌های علاقه‌مندان را خیره خواهد کرد. 

مسجد جامع المتوکل در زمان «متوکل عباس» بین سال‌های ۲۳۴ تا ۲۳۷ ه.ق ساخته شده و از معروف‌ترین آثار دوران حکومت عباسیان به حساب می‌آید. گفته می‌شود که پایان ساخت این مسجد همزمان با انتقال پایتخت خلافت عباسیان از بغداد به سامرا اتفاق افتاده است.

دلیل انتقال پایتخت از بغداد به سامرا وجود جنگ و ستیز بین خلیفه عباسی با مردم بغداد مطرح شده بود که این انتقال پایتخت به سامرا و مستقر شدن در این شهر به عنوان پایتخت جدید حدود ۶۵ سال به طول انجامید. در همین حضور ۶۵ ساله خلیفه عباسی در سامرا باعث شد که مسجد المتوکل در این شهر ساخته شود و عنوان بزرگترین مسجد جهان اسلام در زمان خود را یدک بکشد.

این مسجد چیزی حدود ۱۷ هکتار مساحت داشته و وسعت ساختمان نیز ۳۸۰۰۰ مترمربع تخمین زده می‌شود. نمای مسجد المتوکل مستطیلی است و آجرهای پخته شده اصلی‌ترین مصالح بنای این مسجد هستند. در قسمت‌های باقی‌مانده از این مسجد ۱۶ ورودی و ۱۷ راهرو که برای وارد شدن به مسجد تعبیه شده بود به چشم می‌خورد.

همچنین وجود بقایای موزاییک‌های آبی تیره بر دیوارهای مسجد نشان از تزئینات و استفاده از کاشی‌کاری برای زینت بخشیدن به مسجد دارد. یکی از نکات قابل توجه در مورد مسجد المتوکل که توجهات زیادی را به خود جلب کرده رو به قبله بودن تمام بخش‌های آن است.  

نکته قابل توجه در مورد این مسجد مناره آن است که چیزی حدود ۵۳ متر ارتفاع دارد و جزء بلندترین مناره‌های دنیای اسلام به شمار می‌رود. مناره «ملویه» به وسیله یک پل به ساختمان اصلی مسجد متصل شده و فرم حلزونی شکل دارد. گفته می‌شود یکی از دلایل اهمیت و جذابیت این مناره راه‌پله‌های مارپیچ آن است که در قسمت بیرونی تعبیه شده‌اند؛ این مناره پیچ در پیچ بر روی سطحی مربع شکل سوار شده است و در بالای راه‌پله‌ها به اتاقکی کوچک می‌رسد. گفته می‌شود که خلیفه ال متوکل پس از ساخت این مناره از بالاترین قسمت آن به تمام شهر تسلط داشته است.

برخی از پژوهشگران معتقدند که مسجد المتوکل الگوی معماری خود را از معبدهای کلدانیان و بابلیان گرفته است و زیگورات‌های بین‌النهرین نیز الگوی ساخت مناره این مسجد بوده‌اند. این تاریخی بودن مسجد سامرا در کنار مذهبی بودنش باعث شد که در سال ۲۰۰۷ المتوکل در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت برسد و بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

اما متاسفانه مسجد سامرا پس از ۴۰۰ سال از زمان ساخت که به عنوان بزرگترین مسجد زمان خود شناخته می‌شد توسط مغول‌ها در سال ۱۲۷۸ مورد هجوم قرار گرفت و تخریب شد. شدت این تخریب در حدی بود که تقریبا تمام قسمت‌های مسجد از بین رفت و تنها دیوارهای بیرونی و مناره معروفش بر جای ماند.

البته این مسجد در طول سال‌ها آسیب‌های فراوانی را تجربه کرده است، برای مثال در سال ۲۰۰۳ که آمریکا به عراق حمله کرد منطقه‌ای که این مسجد در آن قرار دارد به یکی از مناطق نظامی تبدیل شد و بخش‌هایی از آن در سال ۲۰۰۵ به شدت در حمله‌های متوالی آسیب دید و بسیاری از المان‌های معماری و تاریخی آن از بین رفتند.

علاوه بر آسیب‌هایی که مسجد المتوکل در شرایط جنگ و حمله مغول‌ها دیده، شرایط آب‌وهوایی کشور عراق نیز باعث وارد شدن برخی از صدمات به این بنای تاریخی و مذهبی شده است و از این مسجد که یکی از عظیم‌ترین مساجد جهان اسلام در دوره خود به شمار می‌رفته امروز تنها دیوارها و مناره‌ای باقی مانده است.